Scouts en Gidsen Lievegem
Takken

Takken

Bij de scouts speel je niet in één grote groep maar in leeftijdsgroepen. Deze noemen we takken. We hebben er momenteel vijf: Kapoenen, Welpen, Wolven, Jonggivers en Givers. Je blijft meestal twee of drie jaar bij één tak.

Kapoenen (2017 – 2016)

kapoentjes met een touw aan het spelen

Kapoenen zijn jongens en meisjes van 6 tot 7 jaar. Ze zetten hun eerste stappen in het spel van scouting. Het leven van een kapoen is er één vol spel, fantasie, creativiteit en expressie.

Spelenderwijs en ongedwongen ontdekken ze samen met hun leiding de wereld. De leiding gaat uit van het kind zelf, van wat hen boeit en aanspreekt. Samen spelen, kampen bouwen, estafette, knutselvergaderingen… Het zit er allemaal in.

Opgelet! Wanneer kan mijn kind kapoen worden? Iedereen die 6 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende scoutsjaar of in het eerste leerjaar zit, kan lid worden van Scouts en Gidsen Lievegem. Om dit scoutsjaar 2023 – 2024 te kunnen starten, moet je dus geboren zijn voor of in 2017 en/of in het eerste leerjaar zitten.

 

Welpen (2015 – 2014)

Wie tussen 8 en 10 jaar is, kan meespelen bij de Welpen. Het is typerend dat ze zelf dingen leren doen. Ze krijgen ruimte en kansen om zelf uit te proberen en van elkaar te leren.

Ravotten is hun ding! Onze vergaderingen zitten dan ook boordevol energie: bosspelen, stadsspelen, zich verkleden in moedige ridders en knappe prinsessen…

 

 

kind mijn handen in de zijWolven (2013 – 2012)

Deze recent gevormde tak noemen we de wolven. Hier kan iedereen tussen 11 en 12 jaar elke zondag zich uitleven en samen zotte avonturen beleven. Ze krijgen nog meer ruimte dan bij de welpen om zelf de wereld te ontdekken.

 

 

 

 

drie jonggiversJonggivers (2011 – 2010)

Jonggivers zijn jonge scouts en gidsen van 13 tot 14 jaar. Ze zijn niet bang van een beetje avontuur en steken zelf de handen uit de mouwen. Op tocht gaan met een zelf-gesjord vlot, een eigen potje koken op een houtvuur, slapen in patrouilletenten, zich uitleven tijdens grote bosspelen, op tweedaagse gaan met de rugzak… Het zijn nieuwe uitdagingen, die de leden bij de jongverkenners en jonggidsen leren en doen. In patrouilles werken ze samen en nemen ze initiatieven: van kattenkwaad tot goede daden. Zo ontdekken ze stilaan wat scouting echt inhoudt. Ze spreken met trots hun belofte uit en leren dat scouting niet stopt wanneer de vergadering afgelopen is.

 

drie givers aan het etenGivers (2009 – 2007)

De Givers zijn scouts en gidsen van 14 tot 17 jaar. Ze hebben al redelijk wat ervaring, maar ook voor hen blijft scouting verrassen. Ze krijgen pure scouting voorgeschoteld: uitdagende tochten, grote sjorconstructies, complexe stadsspelen… Er is ook ruimte voor grotere projecten. Samen met de groep een snuifje avontuur realiseren of uitgedaagd worden door elkaar. Givers moeten zelf keuzes maken en verantwoordelijkheid dragen. Vanuit eigen interesses gaan ze op zoek naar zichzelf tussen soortgenoten.

 

Duur activiteiten per tak

Kapoenen14 – 17 uur
Welpen14 – 17 uur
Wolven14 – 17 uur
Jonggivers14 – 17 uur
Givers14 – 17 uur

Tijdens examenperiodes van uw kind en/of leiding kan de dag en tijdschema aangepast worden per tak. De aangepaste tijden zullen in de maandbrief van uw kind tijdig bekend gemaakt worden.